Thomas gjorde meg oppmerksom på denne artikkelen:
Stasjonær pc: Ny stasjonær - hva er viktig? - DinSide Data
Artikkelen gir en fin innføring i temaet; hva som er viktig når du skal ha en ny stasjonær PC.
Når du skal ut å kjøpe deg en ny datamaskin, har du i utgangspunktet 4 valg: bærbar eller stasjonær - MAC eller PC. Alle som jeg kjenner som har prøvd MAC, sier at det ikke lengre er en opsjon å gå tilbake til PC. Jeg skal ikke gå inn på den debatten her, bare kort ta utgangspunkt i at du har funnet det formålstjenelig å konfigurere din egen stasjonære PC av en eller flere grunner.
Det behovet som var styrende for ditt valg av å konfigurere din egen PC, er det samme behovet som legger føringer for hvilket hovedkort/prosessor/hukommelse(RAM) du skal velge. I dag er det to produsenter som deler markedet mellom seg AMD og Intel. Intel har for øyeblikket et teknologisk forsprang, litt satt på spissen så ligger de 1 - 2 år foran AMD i den teknologiske utviklingen. Hvis man da sier at en stasjonær PC i utgangspunktet har en levetid på max 5 år før den er moden for en seriøs oppdatering, vil en AMD PC måtte byttes ut om 3 år, mens en Intel kan byttes ut om 5. Basert på dette, burde jo det åpenbare valget være Intel. Dette stemmer også hvis du av en eller annen grunn trenger en maskin som kan gjøre massive regneoppgaver, som for eksempel redigere video i full HD, og renderingen av filene skal gå så hurtig som overhodet mulig, og penger spiller ingen rolle. Skal du ha det beste av det beste, vil en Intel i7 980 Extreme, på et Gigabyte GA-X58A-UD9 hovedkort med Kingston DDR3 HyperX 1600MHz 24GB RAM knuse det beste oppsettet jeg kunne finne på Komplett i dag fra AMD:
ASUS Crosshair IV Formula hovedkort, med en AMD Phenom II X6 1090T Black Edition prosessor og 16 GB RAM. Det går nok like fort å surfe på internett, se på bilder, jobbe i Word og Exel på begge maskiner, men når du skal redigere den nye spillefilmen din i Full HD vil du merke at det går raskere med Intel, enn med AMD, hvor mange prosent vet jeg ikke, men kanskje 10 - 40 % (kanskje noen som vet kan fortelle meg det?)
Hva koster så denne økte effekten? Intel koster ca 20.000 mens AMD kommer inn på 8000. For å unngå å miste markedsandeler dumper AMD prisen på sine prosessorer med "gammel" teknologi, i tillegg er både hovedkort og RAMen priset billigere av samme grunn.
Med mindre du har vunnet i Lotto, er det i dag ingen grunn til å velge Intel, som forøvrig allerede har annonsert neste skritt i prosesorutviklingen som kommer i Q1 1011. Les mer om dette på Din side. Dette gjør at allerede om 6 måneder vil de som skal ha morgendagens teknologi være nødt til å bytte ut hovedkort og prosessor.
Slik markedet er i dag, velger du altså AMD raskeste 6 kjernes prosessor til 1995 kr.
Når det kommer til hvilket hovedkort du skal velge, er det igjen avhengig av hva du skal bruke den til.Her er det mange tilbydere, som gir deg et lite hav og velge i. Hvis det ikke bor en liten Gamer, Videoredigerer eller Fotograf i deg, kjøper du et hovedkort med integrert grafikkkort, lydkort til +- 900 kr, da har vi samtidig definert at det burde holde med 4 GB Ram som koster 550 kr. Hvis du får behov for mer fart her, kan du oppgradere senere.
Hvis du derimot vet at du skal redigere video og spille spill kjøper du et hovedkort til rundt 1500 kr og kjøper separate skjermkort. Lydkort vil også her være integrert i hovedkortet.
Satser du tungt i musikkbransjen eller lager surrondlyd til videoene dine, kjøper du et lydkort i tillegg, noe som koster fra noen hundrelapper opp til flere tusen.
Satser du tungt i musikkbransjen eller lager surrondlyd til videoene dine, kjøper du et lydkort i tillegg, noe som koster fra noen hundrelapper opp til flere tusen.
Skal du redigere video i full HD fyller du opp kortet med så mye RAM du har råd til (max er 16 Gb) noe som koster deg ca 3000 kr.
Det er her det fort kan gå galt. Det store spørsmålet er om du skal vie ditt liv til å spille spill - være en hardcore Gamer eller ikke. Skal du ikke være en Gamer er livet ditt relativt enkelt. Det er et lite utall av grafikkkort på markedet. Også her er det to markedsledende grafikkprosessor leverandører: ATI og Nvida.
Her er det slik at ATI har hatt et teknologisk overtak, og var bl.a først ute med støtte for direct x 11,som ble innført med Windows 7. Nvida støtter nå også denne teknologien, men ligger litt bak på andre områder, men har kompensert dette med å ha mer RAM på kortene sine. Dette gjør at du for ca 3500 kr får toppmoddellen for "hvermansen" fra både ATI og Nvida. Ytelsesmessig er det ingen klar vinner i dette segmentet. Litt avhengig av skjermkonfigurasjonen din og helt eksakt hva du skal bruke PCen til vil det for de fleste være fornuftig å bruke ca 1000 kr på et grafikkkort med ca 1 GB dedikert DDR5 videominne.
Hvis du senere får et behov for å oppdatere kan du kjøpe et ekstra kort og koble dem sammen i Crossfire og få bedre ytelse.
Hvis du senere får et behov for å oppdatere kan du kjøpe et ekstra kort og koble dem sammen i Crossfire og få bedre ytelse.
Skal du derimot være kongen i Gamingverdenen er det ATI som er konge. Kjøper du deg 2 ATI 5970 grafikkkort med 4 GB dedikert DDR5 videominne hver, noe som koster deg 18000 kr, kan du spille alle spill med 6 * 27" skjermer, hver i full HD eller bedre. Hvis dette skulle være interessant må du tenke på at kortene vil produsere godt over en KW med varme under bruk, noe som medfører spesialløsninger med vannkjøling osv som jeg ikke gidder å gå inn på her, men henviser til en artikkel om Norges råeste PC, som forøvrig bare brukte 2 * 1GB kort i sitt 100.000 kr oppsett.
Del 3: Lagring
På lagringssiden finnes det i dag 2 hovedtyper. Tradisjonelle harddisker med en roterende magnetskive med en mekanisk lesearm som leser infoen og SSD som er flere Flash minnekort (tilsvarende minnekortet du setter inn i kameraet ditt) satt sammen på et kretskort. Når du i utgangspunktet har valgt å konfigurere PCen selv er det de valgene du gjør her som kanskje var hovedgrunnen til at du i det hele tatt fant ut at ingen av ferdig PCene passet deg.
SSD disker har den fordelen at de har all informasjon nærmest øyeblikkelig tilgjengelig, la oss si at all informasjonen ligger spredt utover skrivebordet, mens ordinære harddisker må springe bort i bokhylla og hente permene til skrivebordet før du kan begynne å lese. Dette gjør at SSD er uovertruffen når det gjelder f.eks oppstart av operativsystem og programmer som består av mange små filer. Når det gjelder overføring av større filer, store mengder data er det mindre forskjeller. Når du først har permene på bordet går det ganske raskt å lese dem, men en SSD disk vil fremdeles være raskere. SSD VS HDD
Utfordringen til SSD er at det er et relativt nytt lagringsmedium, teknologien er fremdeles så ny at kostnadene pr GB er flere ganger så høy som velprøvde tradisjonelle HDDer. 1 GB SSD (i en 128 GB disk) koster fra 15 til 70 kr avhengig kvalitet og type, mens den koster fra 36 øre (2 TB HDD 5400 RPM) til 4.50 kr (300GB HDD 10000 RPM). Når den dyreste lagringsplassen koster 194 ggr mer en den billigste, ser man fort at det kan være store penger å spare på å velge en løsning som er spesialtilpasset ditt behov.
Den vanlige løsningen er å velge en rask, men liten og dyr disk til operativsystemet og en treg, men stor og billig til lagring av store filer som bilder.
For de som er ute etter å få enda bedre ytelse kan du ved å skrive å lese fra 2 eller flere disker samtidig (RAID 0) øke ytelsen med 30 - 40 % pr disk du bruker ekstra. Ulempen er at hvis en disk blir ødelagt, mister du all informasjonen.
De som er opptatt av sikkerhet kan lagre all informasjonen på 2 disker samtidig, speiling (RAID 1).
Det finnes kombinasjoner av disse RAID 5, 10.
Når det gjelder grensesnitt, var det tidligere vanlig med en flat bred IDE kobling mellom de interne enhetene i PCen, i dag har dette i stor grad blitt avløst av S-ATA 1, S-ATA 2 og S-ATA 3. Dette er et overføringsgrensesnitt, der SATA1 tillater en dataoverføring på 1,5 Gbits pr sekund (150 MB), SATA 2 3 Gbits (300 MB), Sata 3 6 Gbits (600 MB). Dette er kun en beskrivelse av hvor stor dimmensjonen på "vannledningen" mellom to interne enheter er. Hvis HDDen ikke klarer å slippe ut mer enn maksimalt120 MB i sekundet ut av dammen trenger du ikke en rørledning som er dimmensjonert for 600. Dette er først noe som blir aktuelt hvis du skal oppgradere en gammel PC. Hvis hovedkortet ditt kun støtter SATA 1, vil du ikke kunne utnytte en SSD med en maksimal lesehastighet på 400 MB i sekundet. En WD Velociraptor med 10.000 RPM er blandt de raskeste HDD på markedet, den har en maksimal intern datahastighet på 145 MB i sekundet, den er sertifisert til å kunne overføre 600 MB, men det vil den mao aldri klare da den blir begrenset av sin interne hastighet.
Kun de beste SSD diskene på markedet i dag klarer å utnytte SATA 3 standarden. De kan lese opptil 355 MB fra disken, på den andre siden er det ingen som klarer å skrive informasjonen til disken med mer enn 275 MB i sekundet under optimale forhold.
Del 4: Kabinett
Når alle delene er valgt gjelder det å plukke ut ett kabinett. Hvilket kabinett du trenger, avhenger av de valgene du har gjort tidligere. Har du fylt opp med masse GPUer (skjermkort), raske HDDer, ttrenger du et stort kabinett, både for å få plass, og for å få på plass nok vifter til å få temperaturen inne i kabinettet til å holde seg lav. For nybegynnere og normalbrukeren vil et midi - størrelse kabinett være bra, siden det gir nok plass til det du trenger, samtidig som det er luftig og gir en enkel tilgang til de forskjellige enhetene. Avhengig av hvor du skal plassere kabinettet er det lurt å tenke igjennom om det skal ha uttak til f.eks tastatur, mus, lyd, usb i front av kabinettet eller ikke. Hvordan du skla få ting inn er også viktig. Fram til nå har det vært vanlig å ha en CD Rom eller en DVD optisk stasjon for å lese inn operativsystem ol. I dag vil jeg anbefale at man minimum har en Blu Ray leser, kombinert med DVD/CD brenner, Men allerhelst bør den også kunne brenne Blu Ray også. Her har du valget mellom en intern som du setter inn i fronten på PCen eller en ekstern som blir koblet til via USB 3.0 eller esata. Fordelen med en ekstern er at du kan benytte den på flere PCer evt også til den bærbare.
Del 5: Min PC
På bakgrunnen av de betraktninger jeg har gjort meg om det å skreddersy sin egen PC, har jeg bestemt meg for å bygge min egen. Byggingen skal skje i neste uke med god hjelp av mine venner.
Kravet jeg i utgangspunktet stilte var at den skulle være kraftig nok til å kunne redigere full HD, og kjøre mange programmer samtidig uten at den går i sirup.
Dette oppsettet endte jeg på:
Prosessor:
AMD Phenom II X6 1090T Black Edition, Six Core, 3,2Ghz/3,6GHz Turbo, AM3, 9MB, 125W, Boxed
Hovedkort:
ASUS Crosshair IV Formula, Socket-AM3ATX, AMD890FX+SB850, DDR3, 4xPCIe(2.0)x16, SATA 6Gb/s, USB 3.0, SupremeFX X-FI |
Ram:
2* Crucial DDR3 1333MHz 8GB REG/ECC totalt 16 GB
GPU/Skjermkort:
ASUS Radeon HD 5770 1GB GDDR5
HDD:2 stk i RAID 0 WD VelociRaptor® 300GB SATA, 10000RPM, 16MB, 3 GB/s
1 stk Western Digital Caviar® Green 2TB, SATA2, 5400RPM, 64MB, 300 Mb/s
Kabinett:
Antec Six Hundred Midi Tower Sort, Vifter: 1x 200mm Topp, 1x 120mm Bak, Blå LEDs, Vindu, ATX, mATX, mITX
Strømforsyning:
Corsair HX 650W PSU, ATX 12V V2.2, 80 Plus Bronze, Modular, 4x 6+2-pin PCIe, 9x SATA, 120mm Vifte |
Optisk Drive:
Lite-On Blu-Ray Writer IHBS112-37
Operativsystem:
Windows 7 Premium
Konklusjon:
Oppsettet skulle gi meg nok kraft og hastighet til det som skal gjøres: Valg av utgående teknologi i AMD 6 kjernes prosessor, gir meg mye valuta for pengene. Maskinen er robust nok til å takle alt jeg har behov for i de nærmeste 2 - 3 årene, uten å måtte vrake noen enheter. Mulige oppdateringer fremover er SSD til operativsystemet, et ekstra skjermkort i Crossfire, tråløst nettverkskort, flere HDDer.
Er dette ett oppsett som passer deg?
Hva ville du ha endret på? og hvorfor?
Det som blir mest interessant, er om jeg faktisk klarer å mestre teknologien og får dette montert sammen i en fungerende enhet. Får jeg til dette, har jeg flere prosjekter som står for tur. Har fått tilgang til noen gamle kabinett med pentium 4 prosessorer. Et kabinett vil jeg, sammen med min stesønn oppgradere med hovedkort, AMD prossor og ny ram. Målet er å få til en spillmaskin som kan erstatte dagens bærbare PC til ca 5-6000. Et håper jeg skal kunne bli en egen NAS server. Men vi får se, hvordan dette første prosjektet går.
Meget god redegjørelse. Den går rett inn i opplegge for neste samling.
SvarSlettThomas student.... Du tar pusten fra mæ. Har ikke lest hele "innlegget" men deler av det. Har du skreve det selv? Eller er det noe klipp og lim? Altså, jeg kan se ditt preg på det, men må likevel spørre. Jeg leste første link lærer Thomas la ut og det var visst nok fra 2006 (gammelt me tanke på "kapasiteten" til maskinen) men oppbygninga er den samme. Jeg har vurdert at jeg kommer til å holde meg til å kjøpe ferdig "laga" pc. Men ser helt klart verdien av å vite om hvordan maskinen er oppbygd. Og så vil jeg gjerne kunne oppgradere maskinen som jeg har for å kunne få bedre hastighet på den.
SvarSlettJeg glemte forresten å spørre om hvor du havnet henne i sum på denne maskinen?????
SvarSlettHar skrevet dette selv ja.
SvarSlettHar brukt en time eller fire stort sett hver dag i hele høst på å oppdatere meg på Hardwarefronten.
Bestemte meg tidlig for at jeg ønsket å kjøpe inn deler til en egen PC, da jeg fant ut at det var et krav å kunne bygge en PC.
Hva koster moroa lurer du på.
La meg heller svare slik den billigste bygg selv PCen på Komplett koster 2900 kr + tastatur, mus, skjerm og operativsystem 2600 kr Totalt 5500 kr. Mitt oppsett koster mer, men for 8 - 10.000 får du alt det du trenger, inkludert en skjerm du kan bruke som en ekstra TV på gjesterommet.
Utrolig bra skrevet Øyvind! Får håpe pc`en klarer seg, kan ikke akkurat si at de derre "vennene" dine gjorde en så super jobb :-/
SvarSlettMen det fikser seg på side 17, det sier i allefall en kompis :-p
Jeg ble nesten inspirert til å bygge en PC selv, men da vi nettopp har solgt vår stasjonære pga plassmangel, får det vente på seg til vi får større plass :-)